Přednášky
Přednášky se budou NOVĚ konat v OC Galerii v multikině PREMIERE CINEMAS.
Přednášky připravujeme se zaměřením nejen na zdravou výživu, ale i na další palčivá témata dnešní doby.
Vstup zdarma.

Časy a obsah přednášek v pátek 22. 9. 2023
Každá přednáška trvá 30 minut, následně bude 10 minutová přestávka.
Přednášky jsou zaměřené nejen na širokou veřejnost, ale také pro střední a vysoké školy.
POZOR! Přednášky se konají v OC Galerii v multikině PREMIERE CINEMAS.
Vstup na všechny přednášky je zdarma.

Vše o výživě – pro život, pro zdraví a pro pohodu
Mgr. Alexandra Košťálová | Státní zdravotní ústav Praha
Jídlo bychom měli mít spojeno s příjemnými pocity, měli bychom se těšit na něco dobrého, na příjemné chvíle s rodinou či přáteli u stolu. A tak je to správně. Díky dostupnosti potravin a tomu, že se na nás informace o nich a o tom co je správné a špatné jíst, valí ze všech stran, v nás jídlo paradoxně může vyvolat špatné svědomí. Řada z nás na jídlo pohlíží jako na pokušení, kterému je potřeba odolat. Je vůbec možné dopřát si to, co mám rád a nebojovat s výčitkami? Mohou být i pokrmy, které nepovažujeme za zdravé, součástí jídelníčku? Jak vést děti k tomu, aby si oblíbily potraviny, které pozitivně ovlivní jejich zdraví?

Potravinové alergie a intolerance u dětí a dospělých
Mgr. Dana Hrnčířová, Ph.D. | 3. LF UK Praha
Jak se projevuje potravinová alergie a jak nesnášenlivost některých potravin?
Co dělat? Jak upravit výživu, aby nic nechybělo? Bude to napořád nebo alergie časem zmizí? Přednáška bude reagovat na aktuální téma potravinových alergenů a zodpovězeny budou také vaše dotazy.

Rizika tetování
Ing. Jitka Sosnovcová | Státní zdravotní ústav Praha
Tetování a permanentní make-up je v dnešní době velice velice oblíbená forma body artu, zejména u mladší generace. Pokud se podíváme okolo sebe, vidíme že tetování již patří k modernímu životnímu stylu. I řada známých osobností má nějakou formu tetování. Víte ale, že tetování a zejména tetovací inkousty nemusí být pro Vás zcela bezpečné a že mohou obsahovat toxické chemické látky, které mohou právě díky dlouhodobému působení v organismu poškodit Vaše zdraví. Co můžeme udělat proto, abychom tato rizika minimalizovali? O zdravotních rizicích i o tom, jak se těmto rizikům vyhnout, se dozvíte v této přednášce.

Proč je důležité mít zdravé střevo?
Mgr. Miroslava Zemanová, Ph.D. | UJEP Ústí nad Labem
Soužití člověka a mikroorganismů představuje mnoho vztahů, z nichž některé známe, ale o mnohých nic netušíme. Víme však, že počty mikroorganismů v našem těle převyšují počty našich buněk, a že jejich rozmanitost hraje roli např. při rozvoji obezity, zánětlivých, nádorových a metabolických onemocnění, a tak významně ovlivňuje naši imunitu. Mikroorganismy ovlivňují výživu a výživa má tak přímý dopad na naši imunitu. A s tím Vás seznámí tato přednáška.

Který tuk je pro nás prospěšný?
Doc. MUDr. Pavel Dlouhý, Ph.D. | 3. LF UK Praha
Tuky patří mezi základní živiny a jsou významným zdrojem energie, jeden gram rovná se cca 9 kcal. Při zvýšeném příjmu představují riziko nadváhy a obezity a v jejich důsledku i různých civilizačních onemocnění (diabetu 2. typu, kardiovaskulárních nemocí, některých nádorů). Kromě množství přijímaných tuků však velmi záleží na jejich druhu, resp. zastoupení mastných kyselin v nich. Některé tuky, resp. mastné kyseliny jsou nevýhodné a nepříznivě ovliňují zdraví i jinými mechanismy (nasycené mastné kyseliny, trans izomery mastných kyselin). Jiné jsou naopak v určitém množství nepostradatelné a pro zdraví prospěšně (nenasycené mastné kyseliny). V přednášce se dozvíte, jak se tuky rozdělují, jak se jednotlivé skupiny liší svými účinky v organismu, které tuky jsou nevýhodné, ale zejména které jsou pro zdraví prospěšné včetně jejich zdrojů ve výživě.
Trhy na kolonádě
Netradiční trhy plné zajímavých chutí, které potěší nejen vaše chuťové buňky, ale i všechny vaše smysly.
Program
Vaření na pódiu, hudební vystoupení, soutěže, přednášky a zábava pro celou rodinu.
Mapa
Podrobná mapa místa konání s informacemi o tom kde se co děje.