Přednášky

Přednášky se budou NOVĚ konat v OC Galerii v multikině PREMIERE CINEMAS.

Přednášky připravujeme se zaměřením nejen na zdravou výživu, ale i na další palčivá témata dnešní doby.
Vstup zdarma.

Časy a obsah přednášek v pátek 22. 9. 2023

Každá přednáška trvá 30 minut, následně bude 10 minutová přestávka.

Přednášky jsou zaměřené nejen na širokou veřejnost, ale také pro střední a vysoké školy.

POZOR! Přednášky se konají v OC Galerii v multikině PREMIERE CINEMAS.

Vstup na všechny přednášky je zdarma.

Vše o výživě – pro život, pro zdraví a pro pohodu

Mgr. Alexandra Košťálová | Státní zdravotní ústav Praha

Jídlo bychom měli mít spojeno s příjemnými pocity, měli bychom se těšit na něco dobrého, na příjemné chvíle s rodinou či přáteli u stolu. A tak je to správně. Díky dostupnosti potravin a tomu, že se na nás informace o nich a o tom co je správné a špatné jíst, valí ze všech stran, v nás jídlo paradoxně může vyvolat špatné svědomí. Řada z nás na jídlo pohlíží jako na pokušení, kterému je potřeba odolat. Je vůbec možné dopřát si to, co mám rád a nebojovat s výčitkami? Mohou být i pokrmy, které nepovažujeme za zdravé, součástí jídelníčku? Jak vést děti k tomu, aby si oblíbily potraviny, které pozitivně ovlivní jejich zdraví?

 

Potravinové alergie a intolerance u dětí a dospělých

Mgr. Dana Hrnčířová, Ph.D. | 3. LF UK Praha

Jak se projevuje potravinová alergie a jak nesnášenlivost některých potravin?
Co dělat? Jak upravit výživu, aby nic nechybělo? Bude to napořád nebo alergie časem zmizí? Přednáška bude reagovat na aktuální téma potravinových alergenů a zodpovězeny budou také vaše dotazy.

Rizika tetování

Ing. Jitka Sosnovcová | Státní zdravotní ústav Praha

Tetování a permanentní make-up je v dnešní době velice velice oblíbená forma body artu, zejména u mladší generace. Pokud se podíváme okolo sebe, vidíme že tetování již patří k modernímu životnímu stylu. I řada známých osobností má nějakou formu tetování. Víte ale, že tetování a zejména tetovací inkousty nemusí být pro Vás zcela bezpečné a že mohou obsahovat toxické chemické látky, které mohou právě díky dlouhodobému působení v organismu poškodit Vaše zdraví. Co můžeme udělat proto, abychom tato rizika minimalizovali? O zdravotních rizicích i o tom, jak se těmto rizikům vyhnout, se dozvíte v této přednášce.

Proč je důležité mít zdravé střevo?

Mgr. Miroslava Zemanová, Ph.D. | UJEP Ústí nad Labem

Soužití člověka a mikroorganismů představuje mnoho vztahů, z nichž některé známe, ale o mnohých nic netušíme. Víme však, že počty mikroorganismů v našem těle převyšují počty našich buněk, a že jejich rozmanitost hraje roli např. při rozvoji obezity, zánětlivých, nádorových a metabolických onemocnění, a tak významně ovlivňuje naši imunitu. Mikroorganismy ovlivňují výživu a výživa má tak přímý dopad na naši imunitu. A s tím Vás seznámí tato přednáška.

 

Který tuk je pro nás prospěšný?

Doc. MUDr. Pavel Dlouhý, Ph.D. | 3. LF UK Praha

Tuky patří mezi základní živiny a jsou významným zdrojem energie, jeden gram rovná se cca 9 kcal. Při zvýšeném příjmu představují riziko nadváhy a obezity a v jejich důsledku i různých civilizačních onemocnění (diabetu 2. typu, kardiovaskulárních nemocí, některých nádorů). Kromě množství přijímaných tuků však velmi záleží na jejich druhu, resp. zastoupení mastných kyselin v nich. Některé tuky, resp. mastné kyseliny jsou nevýhodné a nepříznivě ovliňují zdraví i jinými mechanismy (nasycené mastné kyseliny, trans izomery mastných kyselin). Jiné jsou naopak v určitém množství nepostradatelné a pro zdraví prospěšně (nenasycené mastné kyseliny). V přednášce se dozvíte, jak se tuky rozdělují, jak se jednotlivé skupiny liší svými účinky v organismu, které tuky jsou nevýhodné, ale zejména které jsou pro zdraví prospěšné včetně jejich zdrojů ve výživě.