Přednášky

V průběhu celého dne budou probíhat přednášky pro veřejnost v kinosále DK Teplice (Kino Květen).

Přednášky připravujeme se zaměřením nejen na zdravou výživu, ale i na další palčivá témata dnešní doby.
Vstup zdarma.

Časy a obsah přednášek v pátek 23. 9. 2022

Každá přednáška trvá 40 minut, následně bude 20 minut prostor pro dotazy z publika.

První 3 přednášky jsou zaměřené nejen na širokou veřejnost, ale také pro střední a vysoké školy.

Vstup na všechny přednášky je zdarma.

Bude pro nás dost jídla? Naše zdraví je závislé na zdraví planety.  

Mgr. Alexandra Košťálová

V roce 2050 nás na planetě bude žít 10 miliard – ale styl jakým se dnes stravujeme nedovolí, aby naše planeta tolik lidí uživila.
Je nejvyšší čas na změnu, každý by měl začít na svém talíři. Jak přesně změnit své stravování, ve prospěch svého zdraví, ale i zdraví planety? Nemusí se z nás stát právě vegani, a může nás to začít i bavit.

Informační centrum bezpečnosti potravin

Olaf Deutsch

Základem bezpečnosti potravin je vzdělávání mládeže a veřejnosti.
Jak získat informace o závadných potravinách? Na koho se obrátit když zjistím závadnou potravinu? Vzdělávací apka do mobilních telefonů. Výživa ve výchově ke zdraví – program pro školy.

Ekologické zemědělství a bioprodukty

Ing. Josef Makovský, Ph.D.

Přinášejí nám biopotraviny zdravotní výhody?
Neni to jen prodejní značka? Je to kontrolované? Jak se potraviny produkují v ekologickém zemědělství?
A je to výhodné pro zvířata a planetu? Na tyto a mnohé další dotazy nám pomůže najít odpověď odborník z ministerstva zemědělství.

Potravinové alergie a nesnášenlivosti

Mgr. Dana Hrnčířová, Ph.D.

Jak se projevuje potravinová alergie a jak nesnášenlivost některých potravin?
Co dělat? Jak upravit výživu, aby nic nechybělo? Bude to napořád nebo alergie časem zmizí? Přednáška bude reagovat na aktuální téma potravinových alergenů a zodpovězeny budou také vaše dotazy.

 Střevní imunita a výživa

Mgr. Miroslava Zemanová, Ph.D.

Soužití člověka a mikroorganismů představuje mnoho vztahů, z nichž některé známe, ale o mnohých nic netušíme.
Víme však, že počty mikroorganismů v našem těle převyšují počty našich buněk, a že jejich rozmanitost hraje roli např. při rozvoji obezity, zánětlivých, nádorových a metabolických onemocnění a tak významně ovlivňuje naši imunitu. Mikroorganismy ovlivňují výživu a výživa má tak přímý dopad na naši imunitu. A s tím Vás seznámí tato přednáška.

Pozor na nádobí!

Ing. Jitka Sosnovcová

V současné době máme různé materiály určené pro styk s potravinami.
Setkáme se s nimi např. v obalech a v nádobí. Co od nich čekat a na co si dát pozor? Jak vybrat ty nejlepší? Co připouští legislativa? O tom všem a o dalších souvislostech bude tato aktuální přednáška.

Otravy z potravy

Doc. MUDr. Pavel Dlouhý, Ph.D.

Přednáška shrne informace o přirozených toxických látkách rostlinného i živočišného původu.
Dále se bude věnovat otravám z hub a jejich projevům a zaměří se také na prevenci otrav z jídla.

Školy (střední a vysoké)

V případě, že jste škola a chcete hromadně objednat vstupenky, pokračujte prosím na tento formulář.